Sydkoreansk Won – Won heter den valuta som används i Sydkorea. Dess valutakod är KRW och en Won består av Jeon. Det är alltså det som motsvarar våra ören och på en Won så finns det 100 Jeon. Det har varit en valuta i Sydkorea sedan 1962 och innan dess så var det Yen. Yen är den valuta som används bland annat i Kina och i Japan men sedan snart 50 år har Sydkorea alltså sin egen. Det är en valuta som har ändrat i kurs mycket sedan starten och vissa perioder har det varit hög inflation och dess reella värde har alltså minskat. För att dra det snabbt så är inflation det som händer när antalet pengar på marknaden ökar och att då varje enskild enhet peng tappar i värde. Det klassiska exemplet är att tänka på glass när man var liten. Då kostade de alltid avsevärt mycket mindre än vad det gör nu och det är inte för att glass har blivit extremt dyrt utan för att allting i samhället har blivit dyrare i absoluta tal. Relativt sett har det inte blivit dyrare dock för att våra löner är även dem högre. Sedan 2012 har Won legat på en relativt stabil nivå dock och en EURO motsvarar ungefär 1300 Won. 100 Svenska kronor motsvarar då ungefär 12 000 won.

Det finns en centralbank

I stort sett alla länder har en centralbank som har rätten att ge ut pengar. Alla andra som försöker trycka pengar begår ett lagbrott. I Sverige är det centralbanken precis som i Sydkorea. Där heter den Bank Of Korea (Bok) och den har sitt huvudkontor i Seoul som är huvudstaden och banken har existerat sedan 1950. Det finns mynt och sedlar och i allmänhet så används mycket mer kontanter i Sydkorea än vad det görs i Sverige. Sverige är ett av de länder i världen som använder kontanter minst och vi spås bli ett av de första länderna att helt gå över till ett kontantfritt samhälle. Även om Sydkorea är ett otroligt tekniskt land som ligger långt fram i utvecklingen på många sätt så har kontanter fortsatt en stark ställning i landet. Deras mynt finns i valörerna 10, 50,100 och 200 won. Sedlarna finns i 1000, 5000, 10 000 och 50 000 Won. Den största sedeln motsvarar då ungefär 400 svenska kronor.

Hur stark är won i världen?

Valutor sätts alltid i paritet med andra valutor för att jämföra hur starka de är. Om du bara hör att en won är värd 100 så säger det ingenting i internationell kontext om du inte har något att jämföra med. Därför görs listor varje år som visar vilken valuta i världen som är den starkaste. 2021 var den starkaste valutan i världen Dinar från Kuwait. Vad som avgör hur stark en valuta är beror på hur väl landet klarar sig för tillfället. Det har mycket att göra med export och import och andra saker som en nationalekonom kan förklara. Kuwait har så stark valuta för att de är ett av världens rikaste länder per capita, detta tack vare sina oljetillgångar. Näst därefter i starkaste valuta 2021 kom Bahrain av samma anledning. Det som är bra med att ha en stark valuta är att det blir billigare att resa i världen och marknaden talar nästan alltid till ens fördel. Kommer du från ett land med en stark valuta så kommer det att vara billigare att vistas i ett annat land och vice versa. För oss svenskar är det mest uppenbart när vi åker till våra grannländer och de kommer till oss. Norrmän till exempel åker till Sverige för att handla, mycket på grund av vår svagare valuta.

Vanliga frågor om Won – KRW

Hur mycket är 10 000 won?

10 000 won motsvarar:
ca $7,6
ca 78 svenska kronor
ca €7,5

Kursdatum: 2022-07-25

Hur många won är en krona?

1 svensk krona är ca 128 KRW

Kursdatum: 2022-07-25

Hur många kronor är en won?

1 Sydkoreansk Won (KRW ) är ca 0,0078 SEK

Kursdatum: 2022-07-25