Brittiska pundet – Pound sterling som det också kallas är den valuta som används i Storbritannien och dess valutakod är GBP. Det går 100 pence på en pund att jämföra med våra kronor och ören. Det är oftast så att du ser att pence förkortas p. ordet sterling används ofta i internationella sammanagn för att det inte ska blandas ihop med andra pund. Eftersom England har en historia av att kolonialisera världen så finns det massvis av andra nationer som också använder pundet. Då är det lättare att säga sterling när det handlar om det pund som används i Storbritannien så blir det inga missförstånd. Personer i Storbritannien använder ofta ordet Quid som är slang för valutan.

Bank Of England ger ut pundet

I varje land finns det en centralbank som är den enda som får trycka pengar. I Sverige är det riksbanken som trycker våra kronor medan det i Storbritannien är Bank of England som trycker pengarna. Det är en bank med lång historia och den grundades 1694 och har sedan dess haft sitt huvudkontor i London. Den har ombildats flera gånger men i grund och botten så är det samma bank som har funnits hela tiden. Det är även Bank of England som ger ut pengar till flera brittiska besittningar och protektorat runt om i världen. Det finns olika valörer i pund och just nu finns det sedlar i valörerna 5, 10, 20 och 50 pund. Det ändras då och då precis som hos oss i Sverige men dessa finns för tillfället.

Du har kanske hört ordet shilling och det var ett gammalt sätt att dela på pundet. Före 1971 så var ett pund 20 shilling. Det försvann när decimalreformen kom 1971. Det gjorde att det blev väldigt svårt att förstå matematiken bakom pundet. En pund var då delad i 240 pence. Pence var en underkategori av shilling. Pundet behöll sitt värde men delades nu upp i 100 pence som hade sitt ursprungliga värde kvar och då framträdde istället en annan valör, en penny. En penny var då värd 2.4 pence. De kallades länge new penny och kan även göra så idag av den äldre generationen. De flesta gamla mynten har fasats ut dock och nu gäller de inte längre. Shilling finns inte alls utan det är bara pund och pence som gäller. En pund är värd ungefär 12 svenska kronor men den internationella valutakursen fluktuerar hela tiden.

Vanliga frågor om Pundet

Vad använder man för valuta i London?

I London används det brittiska Pundet £ primärt. Det finns även butiker som accepterar Euro € som betalmedel.