Att skicka pengar utomlands görs dagligen runt om i Sverige av ett flertal olika anledningar. Detta kan exempelvis vara att skicka över pengar till en vän eller familjemedlem. Det lättaste och allra smidigaste sättet att överföra pengar utomlands är via en bank. 

Se till att försöka undvika höga avgifter och hitta ett sätt att kunna skicka iväg pengarna på ett så snabbt sätt som möjligt. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta för att skicka pengar utomlands.  

På vilka olika sätt kan man skicka pengar utomlands 

När det kommer till att skicka pengar utomlands, är det någonting som kan göras på olika sätt. Idag är det vanligast att överföra pengar genom olika bankappar, beroende på vad du har för bank.  

Det går även att besöka olika ombud som erbjuder denna tjänst och genom dem kan du skicka pengarna utomlands. Detta kan exempelvis vara Western Union, Trustly, Paypal eller Wise transfer. Det är dock viktigt att du innan du väljer metod, ser över vilka avgifter som tillkommer för att använda dessa tjänster för att hålla kostnader nere. 

Vad du behöver för att skicka pengar utomlands 

För att skicka pengar utomlands behöver du mottagarens bankuppgifter och information. Det är väldigt viktigt att du tagit rätt uppgifter till mottagaren för att undvika att pengarna råkar komma till någon annans konto eller inte komma fram alls.  

För att göra en betalning till utlandet kan du behöva mottagarens bank- och kontonummer, mottagarens adress och namn. Du behöver också mottagarens IBAN/kontonummer. Detta nummer är ett individuellt nummer som alla konton har för att utlandsbetalning ska vara möjlig. 

När får mottagaren pengarna? 

Hur lång tid det tar tills mottagaren får pengarna beror på vart de skickas. Om du ska skicka pengar till någon inom Europa så brukar det vanligtvis ta en dag. Det vill säga bankdagen efter betalningen gjorts. 

Om du gör en överföring på en fredag så kan du komma att behöva vänta till måndag eller tisdag för att banköverföringen ska komma fram. Har du bråttom med att få över pengarna till ditt tänkta konto så är det viktigt att du har detta i åtanke.

Om du däremot skickar pengar till ett annat land utanför Europa är det vanligt att pengarna kommer fram 2-4 bankdagar efter de skickats. Du bör dock räkna med att det kan ta ännu längre tid än så. Det kan bero på hur mottagarens bank fungerar och hur snabba de är. Se därför till att skicka iväg pengarna i god tid om mottagaren har ett stort behov av dem.  

Att tänka på när du ska skicka pengar utomlands 

När du ska skicka pengar till utlandet är det bra om du har en del saker i åtanke. Någonting som alltid är bra att göra är att skicka pengar i mottagarens valuta för att själv slippa räkna ut växlingskursen. 

Annat är att tänka på att det ibland kan vara stor skillnad på tid och kostnader. Beroende på vart du skickar så kan avgifterna se annorlunda ut både inom och utanför Europa. En sista sak att ha i åtanke är att se till så det går att skicka pengar till det landet du vill.   

Vilka länder kan jag skicka pengar till? 

Du kan enkelt skicka pengar till flera olika länder i världen. Däremot finns det en del länder som kan vara mycket svårare att skicka pengar till och nästan helt omöjliga.  

Två exempel av länder är Iran och Nordkorea som är i princip omöjliga att skicka pengar till. Det beror främst på risken för penningtvätt men också terrorismfinansiering. Den risken anses vara så pass hög att bankerna totalt har stoppat denna överföring.