Att växla pengar inför utlandssemestern kan lätt bli ganska knepigt och framförallt dyrt. Många storbanker tar ut en saftig avgift för att både växla ut och in pengar i flera valutor. Så vad ska man tänka på för att kunna göra en smidigare växling och vad finns det för alternativa betalningsmetoder när man reser?

Vart kan man växla pengar?

Det finns egentligen två stycken olika alternativ för dig som ska växla pengar. Vill du säkerställa att du har kontanter innan du reser så kan du uppsöka din bank eller ett växlingskontor. Alternativt kan du också besöka en bank när du anländer till resmålet.

Men oavsett om du väljer att växla pengarna hemma eller i utlandet så kommer banken eller växlingskontoret som du väljer att bestämma kursen. Har du möjlighet så kan det därför vara mer förmånligt att jämföra kostnaden hos lite olika växlingskontor då det kan skilja väldigt mycket i pris.

Vissa valutor är svårare att växla än andra, så för att kunna säkerställa att du hinner få kontanterna innan du reser iväg är det bra om du besöker banken eller växlingskontoret tidigt. Särskilda valutor kan nämligen ta några dagar att växla ut.

Vart är det billigare att växla pengar?

Är det då mer förmånligt att växla hemma i Sverige eller i utlandet? Svaret är att det helt beror på hur kursen står och vilka avgifter som tillkommer. I många fall kan det också vara billigare att ta ut kontanter när du anländer i en automat än att besöka ett växlingskontor. Fördelen är också att du inte behöver resa med pengarna och gör hanteringen av dina kontanter tryggare.

Att tänka på när du betalar i utlandet

För att du ska kunna betala utomlands på ett säkrare sätt så finns det några saker som du bör tänka på:

  • Ta med både kort och kontanter
  • Betala med kort när du kan
  • Använd ett bankkort med låg valutaväxlingsavgift
  • Använd ett kort utan uttagsavgift
  • Ha med flera kort för säkerhetsskull

Både ditt kort och dina kontanter är värdehandlingar och när du reser utomlands så är det alltid viktigt att du har möjlighet att betala på flera sätt. Även om du föredrar att betala i kontanter, så är det i många fall mer förmånligt om du betalar med ett kort som har låg valutaväxlingsavgift eller tar med ett kreditkort.

Ha också med flera kort i händelse att du skulle förlora ett kort under resan. Du kan då säkerställa att du alltid har möjlighet att betala på ett tryggt sätt. Det finns inget värre än att bli strandsatt utomlands om kortet du har med dig skulle tappas bort eller förloras på annat sätt.

Hur mycket kontanter får man ha med sig utomlands?

Summorna för hur mycket kontanter du får bära med dig i säkerhetskontrollen när du åker utomlands är väldigt hög. Så om du endast ska semestra utomlands är det väldigt liten risk för att du överstiger den summa som gäller.

Om du planerar att bära med dig ganska mycket kontanter så är det en fördel om du kikar på vad som gäller innan du åker. Hur mycket kontanter får du ta med dig, vilka betalningsmöjligheter finns det på plats och vilken betalningsmetod är mer förmånligt? Om du tar dessa punkter i åtanke kan du resa på ett tryggt sätt!