Vad är en resecheck – En resecheck är någonting som du kanske inte hör så ofta idag när man talar om resor, men förr i tiden var detta ett sätt att betala på utan att ha kontanter vid resor.

Om du inte vet vad en resecheck är, eller om du har funderingar på om de fortfarande används idag så fortsätt läsa vidare då det är precis vad vi kommer gå igenom i denna artikel.

Vad är en resecheck?

En resecheck användes för flera år sen flitigt av turister som betalning utomlands, och detta var innan kreditkort var så vanligt som det idag är. Under resor kunde dessa resecheckar tas med och antingen växlas till den lokala valutan på plats, eller användas som betalmedel.

Detta kunde ses som ett mer säkert sätt av växlandet och användandet av utländska pengar än att till exempel bära runt på en större mängd kontanter.

En resecheck var alltså en check i en persons namn och denna ägare var då alltid tvungen att visa upp ett ID-kort eller liknande för att kunna lösa in checken. Vid stöld så kunde pengarna inte användas eller tas ut, och man behövde inte vara rädd att ha förlorat alla sina respengar väl på semester.

Samarbete:
Ta hjälp vid insolvens av ett team med mycket lång erfarenhet.

Vem säljs resecheckar av?

Resecheckar såldes vanligtvis av en bank eller ett annat företag specialiserat på valutor och de vanligaste valutorna som de använde sig utav var euro, brittiska pund, amerikanska dollar och japanska yen.

Dessa checkar har vanligtvis inget utgångsdatum och den enda gång de inte kan lösas in är om utgivaren går i konkurs. Resecheckens popularitet var mycket större förr då det var vanligare för turister att bära på kontanter vid resor och resechecken sågs då som ett mer säkert sätt att skydda sig mot stöld.

Idag använder sig de flesta turister av debit-eller kreditkort vid utlandsvistelser som du genast kan spärra ifall du skulle upptäcka att du blir bestulen under resans gång. Ett tips idag är att alltid ha med flera betalkort med på resan. Ifall du skulle råka bli av med ett, så har du fortfarande en källa till pengar som du kan använda under den resterande resans gång.

Används resecheckar fortfarande?

När resecheckar hade sin storhetstid så accepterades dessa på de allra flesta ställen, speciellt i områden där turister rörde sig mycket. En person som reste runt kunde därför lätt använda sin resecheck vid betalning på hotell, restauranger och andra liknande ställen.

Efter bank- och kreditkortets stora genombrott så har användningen av resecheckar minskat kraftigt, och med en kraftig nedgång så påverkas också antalet ställen som tar emot dessa som betalsätt.

Det företag som idag är störst inom resecheckar är American Express, och det är hit de flesta vänder sig för att köpa sina resecheckar. Om du funderar på att ta med dig en resecheck till din nästa resa för en säkrare betalning så rekommenderar vi alltid att exempelvis dubbelkolla med det hotell du åker till om de tar emot resecheckar samt närområdets restauranger och butiker. Om du inte ska till ett hotell men ändå vill få reda på om området i sig tar emot resecheckar kan du också kika med landets eller stadens turistorganisation som ofta sitter på just denna information. Genom att göra en gedigen research innan utresa kan du se ifall det lönar sig att ta med dina resecheckar eller inte.