Den svenska kronan är den valuta vi använder i Sverige sedan 1873. Då skapades kronan och Danmark, Sverige och några andra närliggande länder valde att skapa en ny valuta. Innan dess hade vi här i Sverige haft riksdaler. Riksdaler fanns även i Danmark och i Norge men byttes ut under samma tid. Det finns många som säger att riksdalern är det ord som ligger bakom det engelska ordet för dollar men etymologin är omtvistad och andra säger att det inte alls är så. Riksdalern infördes i alla fall under 1500-talet i Sverige och var alltså den regerande valutan under en lång tid. En riksdaler blev till en krona rakt av 1873. Från början var det precis samma valuta för de nordiska länderna men efter ett tag så gjorde den inhemska penningpolitiken att de skiljdes åt. Nu är de 3 olika valutor som bara delar samma namn. Många länder i Europa har valt att gå över till Euro men Sverige sa nej till denna valuta i en folkomröstning 2003 och valde att fortsätta med kronan. Alla pengar i Sverige tillverkas av riksbanken i Sverige och det är såklart inte tillåtet att trycka egna pengar. Det är inte ens tillåtet att förstöra pengar för de är inte din egendom utan de tillhör fortfarande riksbanken. Det är alltså ett lagbrott att göra som Gudrun Schyman gjorde och bränna upp pengar.

Vad påverkar den svenska kronan?

Under en ganska lång tid så har den svenska kronan varit relativt svag. Både den norska och danska kronan har i jämförelse varit mycket starkare och det är bland annat därför det är så dyrt att åka på semester till något av våra kära grannländer. Det går att handla med valutor och det är en stor marknad där folk sitter och köper och säljer valutor i takt med att de tror att de ska falla eller stiga i värde.

Det som avgör värdet på kronan är som nästan allt annat utbud och efterfrågan. Det är ett skämt i ekonomi-kretsar att en papegoja kan bli professor om man lär den att säga ”utbud och efterfrågan”. Just för att det är så viktigt och att det är så mycket som styrs av utbud och efterfrågan. Är det många utifrån som vill köpa den svenska kronan så kommer den att stiga i värde och det motsatta gäller också.

Några anledningar till att kronan är svag är att Sverige har låga räntor för stora spelare ute på världsmarknaden som storbanker och pensionsfonder. Hade räntorna varit högre så hade fler velat spara sina pengar i Sverige och värdet på kronan hade ökat. Vad du och jag gör som privatperson har en ytterst försumbar effekt på kronan. Om Sverige producerar och exporter mycket som andra vill ha så kommer kronans värde att stiga. I takt med att efterfrågan på svenska varor stiger så kommer även efterfrågan på den svenska kronan antagligen att stiga oh då stärks kronan. Det är också viktigt att vi inte har för hög inflation i Sverige, då sjunker kronans värde.