Vad är Tether? – De senaste månaderna har varit stressiga för kryptovalutainvesterare på grund av massiv turbulens. Värdet på populära kryptovalutor, inklusive Bitcoin, Ethereum och andra, har fluktuerat kraftigt under senaste tiden.

Mitt i marknadens återkorrigering steg Tether, den äldsta och mest populära stablecoin, till den högsta nivån sedan utförsäljningen på ”svarta torsdagen” i mars 2020. På en kryptomarknad på 3 biljoner dollar är Tether dock en mindre känd kryptovaluta.

Vad är Tether?

Tether (USDT), som utfärdas av företaget Tether Limited, är knuten till den amerikanska dollarn och, värdet fluktuerar inte enligt kryptomarknaden, vilket innebär att 1 Tether alltid kommer att vara värd exakt 1 USD. Därför kallas det för ett stablecoin.

Eftersom Tether speglar USD är det kanske inte rätt mynt att investera i hopp om att priset ska stiga. Men det har sina användningsområden, bland annat att köpa andra kryptovalutor, överföra pengar och tjäna ränta (25 %).

Är det säkert att köpa Tether?

Som vi alla vet vid det här laget är kryptomarknaden mycket volatil. Du kan tjäna eller förlora en förmögenhet på några sekunder. Tether är dock bortom alla dessa fluktuationer. Jämfört med andra kryptovalutor har Tether mycket få riskelement, vilket gör det till ett säkert mynt att köpa.

Enligt CoinMarketCap ligger Tether på tredje plats när det gäller marknadskapital med 62 631 619 572 dollar. En ny rapport från Changelly säger att Tethers växande popularitet kan hjälpa investerare att få bra avkastning inom 3-5 år. ”Om du letar efter en bra avkastning om 3-5 år kan USDT vara myntet att titta närmare på nu.”

Hur köper man Tether i Sverige?

Tether finns på de flesta börser och, du kan köpa den med nästan alla andra kryptovalutor eller fiatvalutor inklusive, pund, euro eller amerikanska dollar.

För att köpa Tether måste du skapa ett konto på en kryptovalutabörs som säljer den. Om du är i Sverige kan du kolla in Coinbase, Kraken och Binance. Dessa börser är välrenommerade, har utmärkt säkerhet och hyggliga avgifter.

För att skapa ett konto hos börserna måste du lämna in ID-handlingar och fylla i viss information. När kontot har skapats och verifierats kan du köpa Tether med följande betalningsmetoder – betalkort, kreditkort, PayPal och ACH-banköverföringar.

Det är bättre att göra ett köp med en banköverföring eftersom det har de lägsta transaktionsavgifterna, men det tar tid att nå ditt kryptobyteskonto. Å andra sidan är debitkort, kreditkort och PayPal snabbare men medför en extra avgift. Eftersom Tether är ett stablecoin (har ett fast värde) är det bättre att spara den extra avgiften genom banköverföring.

När saldot krediteras till din kryptobytesplånbok kan du köpa Tether i enlighet med detta. Som vi nämnde ovan kan du behålla myntet på lång sikt, låna ut det mot ränta eller köpa andra kryptovalutor.

Kontroverser

Tether kan tyckas vara ett säkert mynt, men företaget som ger ut det, Tether Limited, har varit med om flera kontroverser. Det Hong-Kong-baserade företaget har tidigare hävdat att varje Tether backas upp av 1 dollar.

Företaget släppte dock information om sina reserver, vilket visade att endast 2,9 % av Tether backas upp av kontanter, medan resten är allt i kommersiella papper.

Tether Limited anklagades för en påstådd mörkläggning i samband med en kryptobörs kallad Bitfinex. Fallet löstes dock senare efter att ägaren till Tether Limited och Bitfinex betalat böter på 18,5 miljoner dollar (ca 13,5 miljoner pund).

I ett annat fall har kritiker av Tether hävdat att stablecoin används för att blåsa upp priset på Bitcoin.

Slutsats

Eftersom Tether kan lösas in mot amerikanska dollar kan stablecoin vara ett kraftfullt verktyg för att undvika den ibland extrema volatiliteten på kryptovalutamarknaderna. Vad tycker ni om det?

Ansvarsfriskrivning: Informationen i den här artikeln är i utbildningssyfte. De åtgärder som du vidtar på grundval av informationen i den här artikeln är strikt på egen risk.