Spara pengar i vinter – Att försöka hålla kostnader nere och börja spara är perfekt under höst-och vinterhalvåret för den som vill komma upp i en sparbuffert till exempelvis nästkommande semester. På vintern är det dock flera områden du behöver se upp med så att räkningarna inte skenar iväg.  

Med några få, smarta knep kan du dock både hålla kostnader nere och hålla sparkontot nöjd. Här listar vi 4 sätt som hjälper dig att spara pengar i vinter! 

1. Sänk dina elkostnader 

Elräkningar är någonting som många idag fruktar över, speciellt inför höst och vinter. Men det går faktiskt att spara in på en hel del elförbrukning om du vet vad som drar mer el. Byt ut gammal elektronik då de i regel drar mer el än nyare modeller och märken. Byt även ut dina glödlampor till LED. Detta är inte bara snällare mot miljön, men LED-lampor håller även längre och drar mindre el.  

Torka dina kläder på ett torkställ istället för att använda torktumlaren. Många tror felaktigt att det är tvättmaskinen som drar mest el, när det i själva verket är torktumlaren som är den stora boven. Men om du även vill sänka dina kostnader när du tvättar kan du med fördel tvätta på 30 grader.  

Någonting annat som gör att du drar ned på dina elkostnader är att sänka temperaturen på dina element i hemmet. Detta kan du exempelvis göra i rum som du inte vistas i eller om du inte är hemma om dagarna. Genom att hålla dörrar stängda så isolerar ni värmen i de rum som ni har värmen på. 

2. Handla smart  

Matvaror har blivit dyrare i hela världen, men det finns några smarta knep som gör att du kan spara in även när du handlar mat. Jämför olika butikskedjor mot varandra när det kommer till sortiment och matvaror. En del butiker är märkbart billigare än andra. Se även över om du kan få samma vara, men till ett billigare pris om du byter till andra, kanske mindre kända varumärken eller butiker med sina egna varor.   

Många mataffärer erbjuder även smarta poängsystem till sina kunder, där du som trogen kund kan samla ihop poäng och få rabatter och andra erbjudanden genom att handla matvaror hos just dem. Fundera därför på vart du oftast handlar matvaror och se över om denna butik erbjuder matkort. 

Om du ska köpa hem ny elektronik kan du använda dig att flera jämförelsesidor på nätet för att se vart du kan köpa den elektronik du är ute efter billigast. Om du vill komma ännu billigare undan kan du även fråga butikspersonalen om du kan köpa exemplaret som står ute i butik. I många fall kan du få dessa till ett betydligt bättre pris. 

3. Underhållning och hälsa 

Se över dina olika kostnader och abonnemang för underhållning. Detta kan vara tillköpta TV-kanaler, musik-och filmtjänster och gymkort. Behöver du alla dessa extra tjänster eller kan du säga upp något abonnemang som du inte nyttjar dagligen?  

Se på film hemma istället för att gå på bio för ofta, och dra ned på restaurangbesöken och laga mer mat hemma. Dessa små justeringar kan faktiskt göra stor skillnad i längden. Om du har ett dyrt gymkort som du inte använder kan det vara en god idé att kika på alternativa träningsmetoder eller köpa hem egna vikter och gummiband och träna hemma istället. 

4. Öppna ett sparkonto  

Få koll på din ekonomi genom att räkna ut alla dina månatliga kostnader och hur mycket du har kvar när alla räkningar är betalda. Om du sparar cirka 20% av det resterande beloppet kan du börja få in en god sparbuffert. 

Genom att öppna ett sparkonto att börja spara på kan du varje månad se summan växa, vilket ger en extra motivation till att fortsätta spara!