Valutamarknaden är en väldigt gedigen marknad där det dagliga värdet ligger på runt 5 triljoner dollar om dagen. Detta i kombination med att börshandeln för valutor är öppet dygnet runt har det bidragit till att skapa en marknad med stora investeringsmöjligheter.  

Allt fler väljer därför att köpa valuta online och i denna artikel hjälper vi dig att göra ett bättre val och listar vad du bör tänka på för att kunna göra en bättre investering helt enkelt! 

Vad menas med valutahandel? 

Men vad innebär då egentligen begreppet valutahandel? Valutahandeln är dagens mest gedigna marknad i världen och har det absolut högsta värdet som inte kan jämföras med någonting annat. Man uppskattar att värdet ligger på runt 5 triljoner dollar per dag. Detta är då betydligt mer än till och med dagens aktiehandel. 

Fördelar med att handla med valuta 

Det finns många fördelar med att handla med valuta, det krävs dock att du har en ganska god kunskap om hur marknaden fungerar och vilka valutor du bör satsa på för att kunna göra en lyckad investering.  

En mer tillgänglig investeringsform 

Den allra största fördelen med att välja valutor som en form av investering är att det är en marknad som är mer tillgänglig. Jämför man till exempel valutahandel med Stockholmsbörsen där man handlar i aktier så håller den endast öppen mellan 9:00-17:30 svensk tid. Därefter kan du varken köpa eller sälja dina andelar. Under vardagar så är valutahandeln dock öppen dygnet runt, vilket gör det mer tillgängligt för många. 

Du kan välja mellan olika valutor 

Det finns både traditionella par som GBP, USD eller EUR till SEK som du kan välja mellan, eller mer exotiska valutor som till exempel rupien. Beroende på vilken typ av valuta du väljer så är det lite olika begrepp som du bör lära dig. SEK är ett litet valutapar, medan till exempel dollarn är ett stort valutapar eftersom den har större spridning och mindre likviditet. 

När man investerar i valutor så väljer man alltid ett par som man investerar i. Detta är en valutaväxling mellan två stycken valda valutor. Du behöver nödvändigtvis inte välja en valuta i jämförelse med den svenska kronan. Du kan även välja två andra utländska valutor som ger en större volatilitet. 

Så vilka är de bästa valutahandelsparen? 

Det är framförallt några valutapar som har möjlighet att generera i en större vinst och som är populära val. Det finns dock aldrig någon garanti för att du kommer göra en lyckad investering och god kunskap om valutor är alltid A och O för att du ska få de bästa förutsättningarna. Nedan listar vi de bästa valutahandelsparen idag.

  • Euro – US dollar 
  • US dollar – Japansk Yen 
  • Australiensk dollar – US dollar 
  • Brittiskt pund – US dollar 

Kurser inom valutahandel 

Kursen för valutapar förändras alltid i realtid och varieras beroende på handelsvolymen mellan de två länderna. Om du därför väljer två valutor där flera länder medverkar till att höja eller sänka kursvärdet så sker det en större mängd affärer. Detta innebär generellt att prisförändringarna är mer stabila och det är enklare att förutse hur värdet kan förändras med tiden. 

Vart kan man köpa valuta online? 

Eftersom valutahandel är en sådan stor marknad så har du möjlighet att köpa valutor på lite olika typer av plattformar. Framförallt på Forex eller AvaTrade är intresset stort och de erbjuder också ett bredare utbud av valutor som du kan välja mellan.  

Med rätt efterforskning och ett bra öga för investering kan valutahandel vara en fördel att sikta in sig på. Hitta en strategi som passar dig och börja din investering med ett större valutapar där riskerna är mindre i början. Lycka till med dina framtida investeringar!