Världsvalutan idag är den amerikanska dollarn, men mycket tyder på att den håller på att förlora sin status i den finansiella världen. I försök att hålla dollarns värde starkt har den amerikanska centralbanken under tiotals år tryckt nya pengar utan tanke på konsekvenserna. Frågan många har börjat ställa är om dollarn förlorar sin status, vilken valuta kommer att ta dess plats som världsvaluta?

Kina, som är en av de drivande världsekonomierna vill gärna se yuan som världsvaluta, Ryssland, som vill återta sin forna glans skulle inte heller ha något emot att ha sin valuta i den aktningsvärda positionen. Eller kommer guld som är en eftertraktad metall, och även använts som betalningsmedel under århundraden, att göra comeback?

Den nya sortens valutan: krypto

Många som är verksamma i den virtuella världen hävdar med bestämdhet att framtidens valuta är kryptovalutor som inga myndigheter, regeringar, politiker eller finansmän kan varken konfiskera eller manipulera.

På bara några få år har kryptomarknaden fullkomligt exploderat. Ungefär 4 % av världens befolkning (cirka 300 miljoner människor) använder redan nu kryptovalutor. Och intresset verkar inte avta då stora multinationella företag har börjat acceptera transaktioner i digitala valutor.

Över 80 länder världen över har börjat acceptera kryptovalutans varande och börjat förbereda dess existens jämsides med den fysiska ekonomin. Bland annat har Kina, som länge var emot virtuell valuta, lanserat sin egen digitala yuan. El Salvador har investerat en stor del av sin statsbudget i krypto och Indien håller på och funderar hur man ska beskatta kryptovalutor när landet lanserar sitt eget krypto.

Metaverse valuta

I utbyggnaden av metaverse där användare kommer att kunna mingla med sina vänner, handla och lyssna på konserter, kommer krypto att vara det självklara betalningsmedlet. Precis som i den fysiska riktiga världen kommer underhållning att kosta och transaktionerna kommer oftast att ske med plattformens egna tokens. Den fysiska valutan, fiatvalutan, har inget värde i den digitala sfären.

Slutord

Riskerna med krypto är dess volatilitet, men ju fler användare som accepterar och använder krypto som betalningsmedel desto stabilare värde kommer den att ha. Sedan att valutan kommer att vara i den digitala världen har mindre betydelse för redan nu ser de flesta av oss inte våra fysiska pengar eftersom vi använder kort, swishar och gör transaktioner på nätet.

Det tillkommer nya kryptovalutor hela tiden. För närvarande finns cirka 16 000 krypton och Bitcoin, det äldsta och största kryptot, skulle det vara en värdig ersättare för dollarn?