Det är inte ovanligt att sköta precis allt i livet med hjälp av sin smartphone. Med endast en iPhone i väskan kan man betala räkningar, köpa biljetter på kollektivtrafiken, pusha sin motionsträning lite extra hårt och planera hela sitt liv.

Många människor har blivit helt vana vid att kunna göra även mer officiella ärenden som rör banker och myndigheter oberoende av var de befinner sig. Med hjälp av sin iPhone kan man till och med ansöka om lånelöfte på tunnelbanan på väg till en spännande lägenhetsvisning.

Det är alltså inte konstigt att många frågar sig om man inte också skulle kunna genomföra valutahandel genom sin iPhone. Och svaret är självklart: ja. Men det kräver att man håller koll på den senaste utvecklingen av tekniken kring sin iPhone och ser till att man håller sitt operativsystem uppdaterat.

Många av apparna som kan klassificeras som “finans-appar” för iPhone är ofta matchade till det senaste iOS-systemet, liksom de tillhörande appar för banktjänster och legitimering som krävs för att handla med valutor på sin iPhone.

Du som vill hålla dig uppdaterad om det senaste kring din iPhone konsulterar med fördel en sajt som iphoneguiden.se. När du vill sköta affärer som rör bank och finans på din iPhone kan det också vara en god idé att läsa på om ämnen som rör säkerhet och integritet för din smartphone.

Valutahandel – världens största finansmarknad i din iPhone

Du som vill börja handla med valuta på din iPhone bör först reda ut några av de vanliga uttryck som förekommer inom finansiell handel. Valuta kan till exempel i sig vara av två olika slag – traditionell valuta eller kryptovaluta.

Traditionell valuta är exempelvis helt vanliga svenska kronor eller amerikanska dollar, medan kryptovaluta syftar till exempel till den virtuella valutan Bitcoin. Det finns ett flertal olika kryptovalutor på marknaden, och innan du investerar bör du läsa på hur de är upplagda och vad som bestämmer deras värde.

Man kan påstå att du idkar valutahandel även när du växlar in pengar till en utländsk valuta på ditt lokala Forex-kontor, men den transaktionen görs ju generellt inte med avsikt att få pengarna att växa – utan för att få tillgång till kontanter till en utlandssemester eller liknande. I grunden är det dock fullt möjligt att handla med valutor med fysiska pengar. Det är dock av förklarliga skäl något opraktiskt, och den mesta av världens valutahandel sker också på valutabörser.

Valutamarknaden räknas som världens största finansmarknad, och omsätter många miljarder dollar om dagen. Tidigare har den privatperson som velat handla med valutor varit hänvisad till att gå via sin bankman, men i och med de senaste årens digitalisering har valutamarknaden nu blivit fullt tillgänglig för alla som äger en smart mobiltelefon som till exempel en iPhone.

När du ska ge dig in på valutamarknaden är det viktigt att du tar informerade beslut på goda grunder. Precis som på aktiemarknaden finns inga garantier för att du kommer tjäna pengar på dina valutaaffärer. Men chanserna ökar ju mer insatt i världsekonomin du är. En bra tidning att läsa senaste finansnytt i är till exempel Dagens Industri.

Tradingplattformar för handel med valuta i iPhone

För att kunna handla med valuta i din iPhone krävs det att du laddar ned en tradingplattform som erbjuder valutahandel. Du hittar en rad olika alternativ i AppStore, här nedan listar vi några av de tradingplattformar som är populära hos svenska användare. Det är också vanligt att dessa appar går under benämningen “iPhonemäklare”. På flera av dem får du tillgång till handel med många fler finansiella instrument än just valutor.

  • Skilling
  • eToro
  • AvaTrade
  • Capital.com
  • Plus 500

De flesta mobila tradingplattformar är utvecklade och tänkta att vara ett komplement till de plattformar samma företag använder för webb och/eller desktop. Det innebär att vissa av dessa appar erbjuder färre funktioner än vad webb- eller desktop-applikationen från samma aktör gör. För dig som precis har börjat med valutahandel är dock de funktioner du hittar i din iPhone fullt tillräckliga, och du kan alltid använda båda typer av plattformar parallellt.

Så väljer du iPhone-app för valutahandel

Utöver de fem aktörer listade ovan, finns en stor mängd olika appar som erbjuder valutahandel och handel med andra finansiella instrument på AppStore. När du väljer iPhone-app för valutahandel finns det några saker du ska tänka på. Det är viktigt att du jämför apparna sinsemellan innan du börjar handla. I App Store ser du enkelt vilka tekniska specifikationer som krävs för att använda enskilda appar. Om du är osäker på vilken typ av iPhone eller iOS du har kan du hitta mer information på en sajt som iphoneguiden.se.

Du ska också tänka på säkerheten och integriteten när du väljer app för valutahandel. Det rekommenderas att du väljer en som är väl etablerad på den svenska marknaden, och som erbjuder möjligheten att koppla ditt konto till BankID. Oavsett vilken typ av finansiell handel du gör online, oavsett om det är via desktop eller mobil, ska du välja en aktör som erbjuder säkra metoder för betalning och legitimation.