Efter fyra år har namnet Bitcoin ännu inte förlorat sin glans. Trots en svajig vinter så överger inte kryptoägare sina investeringar, utan litar på att trenden vänder tillbaka. I den här artikeln förklarar vi varför du borde följa i deras fotspår och våga investera i en global valuta.

Kanske har du hört namnet Bitcoin och tänkt att du skulle kolla upp det men det har bara inte blivit av. Kanske har du tänkt att du ska köpa Bitcoin, men har känt dig osäker. Här ger vi dig en summering av vad Bitcoin är samt hur och var det kan användas.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är den största kryptovalutan utav dem alla. Det är alltså en digital valuta och kontrolleras inte idag utav någon finansinspektion eller bank. 2017 sköt kryptovalutan upp i värde till 162 000 kronor, vilket motsvarade en ökning på 1500 procent. Eftersom valutan är oberoende av internationella valuta-värden, och heller inte kräver några mellanhänder, anses den därför vara en global valuta som alla kan använda sig utav.

Riskfyllda investeringar

Just eftersom Bitcoin tillämpas utanför traditionella valuta-regleringar så finns det stora risker kopplat till investeringar och transaktioner. Då den inte styrs av hur väl marknaden för sig, så som aktier gör, så är kryptomarknaden väldigt spekulativ och består av högrisk-investeringar. Kryptomarknaden är heller inte internationellt reglerad, vilket ökar riskerna ännu mer.

Var används Bitcoin?

Tack vare dess tillväxt så har Bitcoin blivit ett alltmer vanligt betalningssätt online. Det som många föredrar med att betala med Bitcoin är att man kan vara totalt anonym då det inte är bundet till något nationellt eller internationellt finansinstitut. 

Play-to-earn spel

Tillväxten av Bitcoin har även lett till framsteg av andra kryptovalutor inom spelmarknaden. Allt fler spelutvecklare börjar bygga sina spel kring kryptovalutor som betalningssätt för och även inom spelens värld. Genom utvecklingen av metaverse börjar även kryptovalutor användas som transaktioner mellan spelare som kvarstår även utanför spelets ramar. Detta har även inspirerat utvecklingen av så kallade play-to-earn funktioner, där man kan vinna NFTs, eller non-fungible tokens, från spelet.

Bitcoins skakiga vinter

Kanske var du sugen på att investera i Bitcoin fram tills du läste om Bitcoins nedvärdering under december 2021. På tre månader tappade kryptovalutan 40 procent i värde. Detta hände på grund av en rad anledningar, inklusive hög inflation i Storbritannien och USA till följd av coronapandemin, samt internetavbrottet i Bitcoin-guldgruvan Kazakstan.

Även om Bitcoin fick en trög start till 2022 så får man minnas att den och andra kryptovalutor är folkets valuta, och dess decentraliserade ställning på marknaden gör att den drivs utav vanliga människor. Om inget annat kan dippen under vintern agera som en påminnelse om kryptovalutans höga volatilitet och ge än mer anledning till att ha respekt för marknaden.

Se därför till att aldrig investera mer än du har råd med och var alltid beredd att allt kan gå förlorat.