Den som har följt kryptovalutornas framfart mer än ett par år finner ibland fascinerande likheter, med mönster som tycks repetera sig nu och då. Och just nu verkar något som hände senast 2018 kanske vara på gång igen. Mönstret ser ut såhär:

  1.  Bitcoin har en mycket snabb och brant uppgång
  2. Uppgången avstannar och blir någon form av sido-rörelse
  3. Övriga kryptovalutor börjar röra sig, ofta ännu fortare (i %) än Bitcoin gör
  4. Bitcoins andel av den totala kryptomarknaden krymper sakta
  5. I synnerhet Ether  börjar uppnå fascinerande värdering, och det börjar talas om att den kanske kommer gå förbi Bitcoin framöver.


Om mönstret håller, så är kvarvarande två steg:

  1. De mindre kryptovalutorna under Bitcoin och Ether börjar flyga runt som pingpong-bollar när allt fler tradear ut och in i dem i jakt på nästa raket
  2. Bitcoin vänder till slut nedåt för det saknas flöden nog för att ta ut nya highs, och påbörjar istället en bear market. De flesta mindre kryptovalutor blir massakrerade och förlorar nästan allt sitt värde.

Därefter repeterar cykeln.

Självklart är det inte alls säkert att detta kommer hända. I själva verket vore det mycket osannolikt om det utspelade sig exakt likadant som 2018. Men för den intresserade kan det vara värt att hålla ett öga på Bitcoin, för om inte Bitcoin kan ta nya highs kan man misstänka att pengaflödet in i kryptomarknaden tillfälligt har minskat, och då är frågan om nuvarande värderingar kan bibehållas någon längre tid.

Och kom ihåg – paniken startar alltid i shitcoinsen 😉

Se: https://coinmarketcap.com/charts/ för grafer över Bitcoins marknadsandel och total market cap.