Ska du välja ett kreditkort för första gången? Då finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. På marknaden finns det mängder med olika kreditkort att välja mellan som är framtagna för att lämpa sig för olika ändamål. Här kommer vi att titta närmare på hur du kan hitta det bästa kreditkortet för dig och din livsstil.

Enkel guide till bästa kreditkortet

Letar du efter ett kreditkort har du säkerligen redan märkt att det finns mängder med olika alternativ där ute. Att veta vilket som är bäst för just dig är således inte så enkelt som man kan tro. Genom att följa denna enkla guide blir beslutsprocessen betydligt enklare.

1. Använd en jämförelsesida

Med en jämförelsesajt blir det betydligt enklare för dig att välja rätt kreditkort. En opartisk sida hjälper dig att sålla bort och sålla fram de kort som lämpar sig för just dig och ditt ändamål. Du får också en mycket snabb överblick över ränta, årsavgifter och kreditgräns samt eventuella förmåner, rabatter och poängsystem.

2. Ta reda på ändamålet

För att det ska bli lättare för dig att hitta det bästa kreditkortet behöver du först fundera på varför du vill ha ett kreditkort och i vilket syfte. Är du ofta ute och reser bör du välja ett kreditkort med många reseförmåner, t.ex. avbokningsskydd och fria uttag i utlandet. Vill du ha kreditkortet för shopping eller mat fungerar ett bra konsumtionskort med poängsystem medan den som ofta vill tanka med kortet kan välja ett med förmåner på bensinstationer.

3. Ansök

Att ansöka om ett kreditkort gör du lättast över nätet. Det är både smidigast, billigast och snabbast. I samband med att du ansöker kommer en kreditupplysning tas för att säkerställa att du har en god återbetalningsförmåga och inte löper stor risk för betalningsanmärkningar.

Jämför kreditkort – detta ska du tänka på

Det finns tre saker som är extra viktiga att jämföra när du ska välja kreditkort.

  • Ränta – Försök att hitta ett kreditkort med så låg ränta som möjligt. När du jämför kreditkort kommer du oftast att få se årsräntan som baseras på utnyttjad kredit som inte har betalats tillbaka till fullo på månadsfakturan.
  • Årsavgift – En gång per år måste du betala en årsavgift för ditt kreditkort. Årsavgiften kan variera från 0 kronor och upp till flera tusen. Se därför till att du jämför riktigt noga innan du väljer.
  • Kredit – I samband med din ansökan får du välja hur stor kredit du vill ha. Det innebär att du väljer maxbeloppet för kortet. Observera att det inte är alltid ditt önskade kreditbelopp går igenom utan detta beror främst på din kreditvärdighet.