Bitcoin skapades av en pseudonym person vars verkliga identitet fortfarande är okänd.

Bitcoin steg till en rekordhög nivå i april och gav en vinst för de tidiga investerarna. De som inte hade investerat i den fram till dess började se ett hopp om att de skulle kunna pumpa sin förmögenhet på ett säkert och snabbt sätt. Men de tidiga investeringarna var också riskabla, eftersom man inte visste så mycket om digitala tillgångar då. Dessa risktagare belönades dock rejält. Det gav oöverträffad popularitet åt Bitcoin, som redan hade utmärkelsen att vara världens äldsta kryptovaluta. Och trots att det är en volatil valuta verkar den ha stabiliserats runt 40 000 dollar, åtminstone för tillfället. Låt oss ta en titt på Bitcoins mer än tio år långa resa.

Hur och när skapades Bitcoin?

Det fanns en hel del mystik kring Bitcoin efter att det först föreslogs 2008, den mest framträdande var dess skapare: Satoshi Nakamoto, en pseudonym person vars verkliga identitet fortfarande är okänd. Nakamoto publicerade ett dokument med titeln Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System på en sändlista för kryptografi. Detta väckte stor uppmärksamhet och en enorm diskussion uppstod om det.

År 2009 gjordes Bitcoins mjukvara tillgänglig för allmänheten. Dess brytning, den process genom vilken nya Bitcoins skapas och omsätts i blockkedjan, började.

Värderingen av Bitcoin ägde rum året därpå. Fram till dess hade Bitcoin bara brytats, ingen hade handlat med den så myntets verkliga värde var obestämt. Den 22 maj 2010 handlade programmeraren Laszlo Hanyecz 10 000 Bitcoins för att köpa två pizzor. Om han hade kontrollerat sitt pizzabegär skulle dessa Bitcoins ha varit värda 389 miljoner dollar i dag. Avsnittet gav oss åtminstone ”Bitcoin Pizza Day”.

År 2011 utmanades för första gången dominansen på den marknad som Bitcoin då hade tagit över. Några alternativ till Bitcoin – som Namecoin och Litecoin – började dyka upp. Dessa rivaliserande mynt erbjöd förbättrade tjänster som bättre transaktionshastighet, bland några andra påståenden. I dag finns det mer än 11 000 kryptovalutor i omlopp, enligt CoinMarketCap, en webbplats för marknadsundersökningar.

Bitcoins mellanår

Dessa år var några av de mest volatila perioderna i Bitcoins historia. År 2013, tre år efter att Bitcoin värderades för första gången, kraschade priset för första gången. Bitcoin hade då passerat 1 000 dollar (cirka 74 380 rupier), men priset började snabbt sjunka till cirka 300 dollar (cirka 22 310 rupier). I januari 2014 gick världens största Bitcoin-börs, Mt.Gox, plötsligt offline. Med det försvann också 850 000 Bitcoins och de som ägde dem fick aldrig veta vad som hände med deras Bitcoins. Den 20 mars 2014 rapporterade Mt. Gox att man hittat 199999,99 Bitcoins i en gammal digital plånbok, vilket innebar att det totala antalet Bitcoins som företaget förlorat minskade från 850 000 till 650 000. Utredningen av ärendet pågår fortfarande.

År 2015 återfick bitcoins återigen värdet 1 000 dollar (cirka 74 380 rupier). Året därpå utgjorde Ethereum ett allvarligt hot mot Bitcoins marknadsledarskap. Bitcoin hade dock vunnit så mycket popularitet att den 2017 närmade sig 10 000-dollarsgränsen. Fler människor anslöt sig till ekosystemet och satte in pengar i det. I år steg marknadskapitalet för alla kryptovalutamynt från 11 miljarder dollar till över 300 miljarder dollar.

Bitcoin nu

I början av 2018 kraschade Bitcoins pris återigen och det förlorade mer än 80 procent av sitt värde då flera länder vidtog åtgärder för att skärpa den regulatoriska tillsynen kring kryptovalutor. Till och med i Indien utfärdade RBI en not för att reglera banker från att handla med eller underlätta transaktioner med kryptovalutor. Även i år ägde en av de största kryptovalutaköpen rum. BitConnect-bedrägeriet sörplade för 2 miljarder dollar genom att lura investerare.

Året 2019 började lugnt. Men Bitcoin närmade sig 8 000 dollar i maj. Sedan förlorade den nästan 1 000 dollar i juni för att sedan nå 14 000 dollar i juli. Det här året var relativt bra för Bitcoin. Året därpå, pandemiåret, betraktades Bitcoin fortfarande som en marginell investering av sådana som Warren Buffet, som sa att den inte har ”något värde”. I slutet av året fyrdubblades dock Bitcoin nästan och nådde en all-time high över 28 000 dollar.

I år har Bitcoin haft en berg- och dalbana hittills. Under de första månaderna hade den stöd av teknikmagnaten Elon Musk, som senare började stödja Dogecoin efter att miljöaktivister uttryckt oro över att Bitcoin-gruvdrift driver upp energiförbrukningen. Dogecoin-priset i Indien låg på 15,11 rs vid 19.00 IST den 2 augusti. Efter att ha nått sitt livs högsta värde på 65 000 dollar kraschade Bitcoin massivt i maj. Den har nu återhämtat sig till viss del och handlades runt 40 000 dollar måndagen den 2 augusti.

Vanliga frågor om Bitcoin

Vad kostade en Bitcoin från början?

I princip ingenting alls, i maj 2010 värderades den till under $0.01