Att kryptovalutor är på allas läppar just nu är nog svårt att missa, och det kommer med största sannolikhet inte bli mindre snack om det. Den största kryptovalutan, som även de allra flesta känner till är Bitcoin.

Även om Bitcoins värde går upp och ned precis som andra valutor så har den haft en konstant uppåtgående trend sen den lanserades. Bara sedan 2017 har värdet på en Bitcoin ökat med 300%!

Bra att veta om du vill köpa Bitcoin

Bitcoin skapades år 2009 för att möjliggöra betalningar mellan användare utan att en tredje part skulle behöva blandas in. Att inte en centralbank eller liknande heller används görs att Bitcoin inte blir politiskt påverkad, vilket är något många användare söker efter.

Det kan vara lite klurigt att hålla reda på all information om kryptovalutor, det vet vi. Men vi ska göra det så lättförståeligt som möjligt.

Först så är det självklart viktigt för dig att veta hur mycket en Bitcoin idag är värd. Det kan du göra genom att omvandla BTC till SEK, du kan också då alltid se hur det varierar per dag, vecka eller månad. Här nedanför kommer vi med lite andra tips att ha i åtanke inför din investering.

Två olika sätt att köpa Bitcoin

Det finns idag två olika sätt att köpa Bitcoin på. Det första är genom att köpa certifikat hos en nätmäklare, till exempel Avanza. Det andra är att köpa en riktig kryptovaluta som du då äger, till exempel genom Coinbase.
Vilket alternativ som är bäst beror helt på vad du vill göra med dina Bitcoins, inget av alternativen är rätt eller fel – bara olika.

Investera aldrig något du inte kan förlora

Som vi skrev tidigare så har Bitcoins värde ökat sen dess lansering, men precis som det kan öka kan det också sjunka. Och detta är en av de viktigaste kunskaperna att ha med sig är att aldrig investera i någonting du inte har råd med.

Förstå dig på investering innan du börjar

Det kan kännas lockande att snabbt hoppa in och börja investera när man väl börjar läsa in sig på det. Men tänk på att inte göra några snabbt förhastade beslut utan att vara ordentligt påläst. Försök att verkligen förstå dig på vad en investering innebär, på detta sätt kommer du minska riskerna och göra investeringen roligare!

Snabbfakta om Bitcoin

Det kommer endast att skapas 21 miljoner Bitcoin

Det som gör Bitcoin unikt är att det endast kommer att skapas 21 miljoner av den. Det kommer i sig inte utgöra ett problem eftersom att man redan idag kan bryta ner en Bitcoin till 8 decimaler och på så sätt handla i Bits (en bit av en Bitcoin).

Helt transparent

Hur Bitcoin fungerar är helt transparent och alla har tillgång för att se hur det fungerar. En komplett beskrivning av systemet finns och om du är extra intresserad kan du även läsa och kontrollera källkoderna själv.

Kan användas helt anonymt

När du skickar eller tar emot pengar så loggas denna aktivitet, men det är aldrig knutet till ditt namn utan till en Bitcoin-adress. De själva använder dock ordern pseudonymt då man med ordentligt detektivarbete skulle kunna koppla själva Bitcoin-adressen till ditt namn om du råkat posta eller nämnt den någonstans.