Bitcoin startade år 2009, få visste då hur värdefullt det skulle bli. Det tog faktiskt två år innan ett Bitcoin var värt så mycket som 1 dollar. I början var många skeptiska och det kunde ses osäkert med en valuta som enbart existerade i den digitala världen. Men i skrivande stund ligger kursen för 1 Bitcoin på över 390 000 kronor. Vilket ger oss en bild av hur populärt det blivit. Osäkerheten har bytts ut mot en kunskap i just hur säkert Bitcoin är i jämförelse med valutorna vi använder varje dag via våra banker. Om du är en av dem som hört en kollega förarga sig runt att hen inte ”hoppade på” i uppstarten så följer här information om vad Bitcoin egentligen är och hur du kan börja investera idag. För detta är bara början.

Så vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta med kryptografisk säkerhet. Även kallad ”kryptovaluta”. Den tillåter handel utan statlig översyn och kontroll. Du kan betala med dina Bitcoins där de tas emot som betalningsmedel och detta gör du med din personliga Bitcoin plånbok som du har via en mobilapp eller ett datorprogram. Den största skillnaden är att det inte finns en särskild bank som sitter som en mellanpart, transaktionerna är direkt mellan betalare och mottagare. Det som finns däremellan är istället för människor och lagar, matematik. Läs mer om bitcoin här för att lära dig ytterligare om världens första riktigt populära kryptovaluta.

Att starta

För att börja investera i Bitcoins behöver du en egen adress till din plånbok. Beroende på vad målet är med din investering finns det olika former av plånböcker. Om ditt syfte är att använda Bitcoins ofta, som betalning för olika produkter eller tjänster kan en online plånbok passa bra. Dessa går ofta att ladda ner som app till din mobil och är därför relativt lätta att sätta igång med. Men om ditt syfte är att investera högre summor finns det möjlighet att ha en offline plånbok med möjlighet till större säkerhet.

Köpet av Bitcoin

Det finns flera olika ställen du kan vända dig till för ditt inköp av Bitcoin. Börsen, ett företag eller privatmarknaden. Valet handlar kanske främst om tillgång och hur stora värden du tänkt dig. Dina köpta Bitcoins skickas över till din personliga Bitcoin adress och sedan är den största frågan vad du ska göra med ditt nyförvärv.

”Bitcoingrävning”

Du kan också välja att ”gräva” efter Bitcoins, det är en väldigt konkurrenskraftig metod men vem som helst kan göra det. Kort beskrivet använder du dig av ett datorprogram som matematiskt löser uppgifter som behövs för att det icke hierarkiska systemet ska fungera. På det sättet tilldelas du en liten summa Bitcoins som tidigare inte funnits.

Att vara Bitcoin ägare

Ifall du tror att värdet kommer att fortsätta öka i som det hittills gjort kan du låta dina Bitcoins ligga och växa. Smart är ändå att försöka följa utvecklingen. Du kanske vill använda dina Bitcoins som betalningsmedel? Det går att söka efter vilka företag som godtar det som betalning. Nya företag väljer hela tiden att vara en del av den listan. Om du vill sälja vid en vald tidpunkt behöver det inte vara svårare än att köpa. På samma ställe som du köpte dina Bitcoins, kan du troligtvis också sälja dem.

En valuta under utveckling

Kryptovaluta som uttryck är ändå relativt nytt. Du kommer att kunna lära dig nya saker om detta en bra tid framöver. Hela världen lär sig fortfarande. Nya funktioner utvecklas. Det är en spännande tid ekonomiskt. Du har fler val som investerare än någonsin tidigare.