Under semestern är det en trygghet att ha rätt ekonomiska resurser och då inte minst förmånliga kreditkort. Det hjälper dig att smidigt göra inköp eller betala på restaurang när du exempelvis är på utlandssemester. Däremot finns det risker när du använder kreditkort utomlands och du bör alltid checka vilka villkor som gäller för ditt kort.

Ska du resa utomlands? Här kan du läsa mer om förmånliga kreditkort utan valutapåslag och varför det är att föredra.

Hur betala utomlands?

För dig som ska bege dig på utlandssemester är det viktigt att vara förberedd med rätt typ av betalmedel. Tidigare var det ofta en process att växla in pengar för att få rätt valuta, men idag kan du i regel använda kreditkort utomlands. Det finns dock några kort som är mer anpassade för semesterresor utomlands. Om du planerar att använda kortet i högre grad än kontanter är ett kreditkort utan valutapåslag det mest optimala.

Fördelarna med ett kreditkort som är befriat från valutapåslag är flera, inte minst den totala kostnaden. Själva påslaget är egentligen inte särskilt högt, men i längden blir det nämligen en väldigt onödig kostnad att använda ett kreditkort med påslag för valuta. Därför gynnas du mer av ett kreditkort utan valutapåslag om du ska vara borta en liten period i ett annat land. Då behöver du alltså inte betala någon avgift för dina köp utomlands samt i annan valuta än SEK.

Andra avgifter för kreditkort utomlands

Värt att nämna i det här sammanhanget är det faktum att kreditkort fortfarande kan vara svåra att använda i vissa länder. Det är betydligt lättare numer jämfört med för några år sedan, men beroende på vart du ska åka kan det ibland bli bekymmer med betalning. Därför bör du också se över andra aspekter när du väljer kreditkort för att använda utomlands.

Du bör bland annat se till vilka avgifter som gäller vid kontantuttag i bankomat. Om du reser till ett land eller ett territorium där kreditkort inte är lika vanliga som betalmedel behöver du kontanter. För att slippa resa med kontanter kan du kolla upp vad det kostar dig att istället ta ut pengar med ditt kreditkort utomlands.

Uttagsavgiften för kreditkort utomlands kan kosta dig dyrt hos olika banker och kreditkortsgivare. Därför gäller det att jämföra olika alternativ och väga uppläggen mot varandra, det vill säga avgifter och förmåner. I slutändan är det dina betalningsrutiner som spelar den avgörande rollen. Bor du på ett all inclusive-hotell kommer exempelvis dina inköp vara färre än om du reser runt under semestern.