När du betalar utomlands med kreditkort, ställs ofta frågan: Vill du betala i svenska kronor eller i lokal valuta? Det är bäst att välja lokal valuta och låta din kortutgivare sköta växlingen. En genomgång av svenska kreditkort utan valutaavgift visar att de finns kreditkort utan avgifter, men att de flesta tar ut en valutaavgift, ofta runt 2 %. Men betalar du i svenska kronor i butiken, kan påslaget vara så mycket som 5-10 %.

Betala med kort utomlands

När du betalar med ett kort utomlands så har VISA och Mastercard en fastbestämd växelkurs just den dagen. På växelkursen lägger sedan kortutgivaren eller banken på en valutaavgift. Hur stor denna avgift är varierar med är ofta mellan 1-3 %. Det finns dock en handfull betalkort som inte har någon avgift alls.

Fördelar med kort utan valutaavgift

Att använda ett kort utan avgift för valutaväxling gör utlandsresan betydligt billigare. Du behöver inte fundera när du använder kortet och du vet att du får en bra växelkurs. Besparingen som du kan göra om du jämfört med om du använder ett kort med 3 % växlingsavgift:

  • 5 000 kr ger en besparing på 150 kronor
  • 10 000 kr ger en besparing på 300 kronor
  • 30 000 kr ger en besparing på 900 kronor

Som du ser kan du snabbt spara in stora belopp på att använda ditt kort utan avgifter för att växla valuta.

Andra kostnader som kan vara värda att titta närmare på är uttagsavgiften i uttagsautomater. Flera kort har höga avgifter för att ta ut pengar i bankomat utomlands. Det blir ett väldigt dyrt sätt att få lokal valuta.

Det är heller inte billigt att använda lokala växlingskontor eller Forex hemma i Sverige för att växla valuta. Med kontanter finns risken att tappa bort pengar och bli rånad samt att det med största sannolikhet blir dyrare än om du betalar med kort.

Vilka kort är bäst?

Det finns många bra kreditkort med 1,75 % valutapåslag till exempel Norwegian och Re:member, men bäst är Collector Easy Living som har 0 % påslag. Andra bra alternativ är Revolut och Wise som låter dig växla valuta till interbank växlingskurs.

Reser du mycket rekommenderar vi att du tittar på ett kreditkort med låg valutaavgift, bra försäkringar (till exempel reseförsäkringar, hyrbilsförsäkring) och låg avgift för att ta ut pengar utomlands.