Att ha med sig ett kreditkort på resan är något vi anser att alla bör överväga. Fördelarna är så otroligt många att den som inte har ett kreditkort kommer gå miste om allt möjligt. Nedan diskuterar vi dessa fördelar och tittar framför allt närmare på vad reseförsäkringen bör täcka och hur mycket pengar man kan spara på ett kort utan valutapåslag.

Kreditkort och reseförmåner

Det bästa kreditkortet på resan ska uppfylla vissa specifika krav. För det första ska kreditkortet har en kompletterande reseförsäkring. Detta är något som alla de bästa kreditkorten idag erbjuder och ett absolut måste för att ett kreditkort ska vara värt att ha.

Den kompletterande reseförsäkringen gäller utöver din vanliga hemförsäkring och täcker allt från förseningar, borttappat bagage, sjukdomar och avbeställningar. Därmed fungerar ditt kreditkort som en extra fallskärm när du ska ut och resa. Ett riktigt bra kreditkort ska dessutom inte bara täcka dig utan även dina medresenärer.

OBS! I regel måste man boka minst 75% av resekostnaden på kreditkortet för att försäkringen ska gälla.

Valutapåslag är en annan viktig sak att granska när man ska hitta ett kreditkort för resan. Det är en avgift som vissa banker och kreditgivare tar ut varje gång ett svenskt kreditkort används i en annan valuta än SEK. Många gånger kan valutapåslaget vara så högt som 2%+ vilket snabbt kan bli dyrt.

Ska du boka hotell, flyg, events och göra alla dina köp på ditt kreditkort när du reser kan du räkna med att valutapåslaget stiger upp till flera tusen kronor på bara nån vecka. Framför allt om man ska resa med hela familjen.

Valutapåslaget gäller även om man shoppar online i andra valutor än SEK, så är det något du ofta gör bör du också överväga ett kreditkort utan påslag.

Så genom att ansöka om ett kreditkort med reseförsäkring och utan valutapåslag kan du försäkra dig om att du är skyddad på resan samtidigt som du sparar pengar på varje köp.

Tänk på att…

Kreditkort kommer med viss risk. Betalar man inte sina kreditfakturor i tid så tillkommer ränta och andra avgifter och innan man vet ordet av har beloppet stigit till långt över det man faktiskt spenderade. Går det ännu längre kommer man till slut hamna hos Kronofogden vilket påverkar hela din ekonomi negativt i många år framöver.

På grund av detta måste man leva upp till strikta krav för att beviljas en kredit. Till exempel kan man inte ha skulder eller betalningsanmärkningar, man måste vara bokförd i Sverige och ha en fast, deklarerade inkomst.