SMS lån har länge varit populära i Sverige. Det är inte så konstigt på grund av alla fördelar som finns med lånen i fråga. Du ansöker snabbt, får ofta svar direkt och kan ha pengarna på kontot inom en kvart. Men SMS lån är trots allt lån som ska betalas tillbaka och det är viktigt att vara införstådd med vad de innebär i sin helhet. I den här artikeln tittar vi på vad du behöver tänka på innan du ansöker om ett SMS lån.

SMS lån är högkostnadskrediter

En högkostnadskredit är en kredit som medför högre kostnader än andra krediter. SMS lån är kända för att ha hög nominell ränta och olika avgifter. Det innebär att den totala kostnaden för lånet, den effektiva räntan, är hög. Därför är SMS lån i regel väldigt dyra jämfört med andra lån. Det här behöver inte vara något problem om du betalar tillbaka lånet i tid, men om du blir försenad med betalningen tillkommer dyra straffavgifter. SMS lån är därför ett sätt att få ett extra tillskott i kassan om du skulle behöva pengar tillfälligt, men det är ingen god idé att ansöka om ett SMS lån om du är ute efter ett billigt lån.

Kort löptid

De flesta SMS lån ska betalas tillbaka inom 30 dagar. I en del fall kan det vara 60 eller 90 dagar istället. Dessutom finns det sällan möjlighet att skjuta fram en betalning. SMS lån kan därför vara en lösning om du behöver extra pengar snabbt, men vet att du får in din lön i slutet av månaden och kan betala lånet då. Skulle du ha svårt för att betala hela beloppet i tid kan du snabbt hamna hos inkasso, vilket medför ytterligare kostnader. Om du inte betalar då heller skickas ärendet till Kronofogden, som kan begära en utmätning av dina tillgångar om du inte betalar. Dessutom kan du få en betalningsanmärkning. En sådan kan göra det svårt att få nya lån, handla på avbetalning, teckna mobilabonnemang och liknande.

Välj rätt SMS lån

Innan du väljer ett SMS lån är det viktigt att jämföra olika alternativ. På kan du hitta en lång lista över SMS lån och läsa om allihop. Du kan hitta information som total kostnad för lånen, löptid, krav och andra villkor. Då kan du fatta ett välgrundat beslut om vilket lån som skulle passa bäst för just dig.