Kryptovaluta är förmodligen den hetaste tillgången för investeringar just nu. Värdet på kryptovalutor som skjuter i höjden upp till hundratusentals kronor för varje enhet är ett utmärkt skäl för att investera i kryptovalutor och handla med dem. Det finns dock många en hel del du behöver tänka på innan du investerar dina pengar i krypto.

I denna artikel försöker vi guida dig som kollar på att göra kryptoinvesteringar för första gången. Om du följe nyheterna och gjort din research så har du säkert sett nyheter om osäkerheten i kryptovalutornas värde, regleringar gällande kryptovalutor och detta kan så klart skapa tvivel om kryptovalutor som investering.

 1. Branschen är full av bedragare
  På sociala medier kan du se en hel del hype kring investeringsstrategier som lovar enorm avkastning från kryptotillgångar. Tyvärr finns det en del ohederliga aktörer i kryptovärlden – och investerare har förlorat miljarder på dessa ”pyramidspel”. Vissa sitt livs besparingar. Tänk dig noga för innan du investerar i kryptovaluta och kom ihåg: om något verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det.
 2. Lägg inte alla ägg i samma korg
  Precis som med aktier och andelar kan du sprida dina pengar mellan olika digitala valutor.
  Det innebär att du inte riskerar att bli för hårt drabbad om en av dem skulle sjunka i värde – särskilt eftersom marknadspriserna för dessa investeringar är mycket volatila.
 3. Värdet är inte stabilt
  Liksom alla andra valutor fluktuerar värdet av kryptovalutor. De sina upp- och nedgångar. På grund av hur nya kryptovalutor är har dock inte alla som investerade direkt insett detta. Bitcoin gick upp, upp och upp så de antog bara att det skulle gå upp för evigt och att de borde hoppa in medan det gick bra. Det var en aldrig sinande guldrushen, tills den tog slut.
 4. Kryptovalutor har stor miljöpåverkan
  Du kanske inte tror att kryptovalutor är en särskilt skadlig bransch för miljön. Men för att hålla blockkedjan igång krävs en enorm mängd energi. I takt med att tokens av kryptovalutor blir mer sällsynta och därmed mer värdefulla, desto mer människor använder högpresterande hårdvara för crypto mining och desto mer Co2 produceras.
 5. Kryptovalutor är oreglerade
  Detta är den första och viktigaste aspekten av kryptovalutor. De skapas med hjälp av krypteringstekniker för att underlätta säkra transaktioner, men är som det det ser ut just nu helt oberoende av något finansinstitut eller myndighet. En av grundprinciperna för kryptovalutor är att de är decentraliserade och oreglerade.