En av de viktigaste sakerna när du växlar valuta inför din utlandsresa är att få ut så mycket av dina svenska kronor som möjligt. Att växla till landets lokala valuta kan i vissa fall göra att du förlorar en del om du inte gör smarta val. Vi hjälper dig med knep för att få ut så mycket som möjligt till resan genom att lista 5 saker du bör tänka på när du växlar valuta!
1. Hur sker valutakursen?
När du besöker ett land och ska betala i landets egen valuta behöver du se efter landets lokala valutakurs. Valutakursen betyder i praktiken hur mycket de lokala pengarna är värda i jämförelse med andra valutor i världen. Den lokala valutakursen bestäms bland annat av hur stark landets ekonomi är. Prisnivån på saker du köper styrs dock av varornas lokala tillgång och efterfrågan och har mindre att göra med landets ekonomiska plats.
Genom att förstå hur mycket de lokala pengarna är värda i exempelvis SEK eller Euro kan du lättare räkna ut hur mycket varor kostar och vad du kan förvänta dig att få tillbaka vid betalning. Om du reser till ett land med en orolig valutamarknad är det en god idé att inte ta ut alltför mycket kontanter då risken finns att valutan kan förlora sitt värde.
2. Lokal valuta vid kortbetalning
Vid betalning med ditt betalkort utomlands är det vanligt att du blir tillfrågad hur du vill betala, i svenska kronor eller lokal valuta. I de allra flesta fall är det bäst att välja att betala i den lokala valutan. Det är ofta bättre att betala i den lokala valutan då de banker som äger bankomaterna har en kurs för svenska kronor som är sämre än för den lokala valutan.
När du väljer landets lokala valuta växlas dina pengar av din svenska bank istället och då får du i de flesta fall en bättre deal på grund av en bättre växlingskurs.
3. Bankomat är mer fördelaktigt än växlingskontor
Många tror att det bästa är att växla pengar på ett växlingskontor inför en resa, men faktum är att du kan få den bästa växlingskursen på plats genom att ta ut pengar på någon av resmålets bankomater. Det enda som du egentligen behöver se upp för är fasta avgifter för uttag när du tar ut pengar i utländska bankomater. Du ser dessa avgifter direkt på skärmen under ett uttag. Om du ser att uttagsavgiften verkar oerhört hög så kan du alltid avbryta uttaget och testa en annan bankomat.
Det är dock alltid bra att ha med dig lite kontanter växlade, då en del platser inte tar kort alls och du slipper då hamna i en situation där du inte kan betala för dig.
4. Förladdade betalkort med valuta
Om du tänkt resa till ett land som tar en valuta som exempelvis euro eller amerikanska dollar så kan ett förladdat betalkort vara ett bra alternativ. Ett förladdat kort gör att du lätt kan se hur mycket pengar du gör av med i de länder som tar antingen euro eller dollar utan att behöva ha större koll på hur växlingskursen ser ut. Ett förladdat betalkort används även ofta som en reservkassa på resor, men även här är det viktigt att du har bra koll på både avgifter och villkor för att kunna se till att du får mycket valuta för dina pengar.
5. Var aktsam vid betalning utomlands
En grundregel när du reser till ett land med annan valuta är att du har bra koll på både växlingskursen och att du vet hur landets riktiga sedlar ser ut. När du får tillbaka kontanter vid köp, lär dig hur du lättast kan se att sedeln är giltig och att du inte får en falsk eller ogiltig sedel tillbaka. Om du har god koll på resmålets valuta och hur mycket den är värd kan du dessutom lättare se till att du får rätt växel tillbaka när du handlar.