Om du funderar på att ta ett lån har du säkert en del funderingar kring detta. Det finns många situationer i livet då det kan vara nödvändigt med ett lån, men det gäller att du är påläst och införstådd i vad som gäller. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid riskerar du onödiga inkassoutgifter och kan till och med hamna hos Kronofogden. Därför kan du med fördel ta del av några tips om vad du bör tänka på innan du tackar ja till lånet.

Jämför olika långivare

Det finns i huvudsak två olika slags långivare för den som vill ta ett lån i Sverige. Den första är bankerna och den andra är övriga privata långivare. De flesta brukar vända sig till banken i första hand, särskilt när det rör sig om lite större lån. Det beror på att det är ett tryggt och smidigt alternativ. Nackdelen med banker är att de ofta ställer högre krav på sina låntagare. Är du låginkomsttagare kan du alltså få svårt att få låna av banken.

De som har lite svårare att låna av banken kan vända sig till andra privata långivare. De brukar inte ställa lika höga krav. Privata långivare brukar dock inte heller godkänna ansökningar där låntagaren har flera betalningsanmärkningar eller obetalda skulder till Kronofogden. I sådana fall bör du fokusera på att bli skuldfri och inte ta nya lån.

Få så bra villkor som möjligt

En av anledningarna till att du bör ta dig tiden att jämföra långivare är att villkoren kan skilja enormt mycket. Det gäller speciellt när det kommer till räntan. Kolla även efter dolda avgifter så som uppläggningsavgift eller fakturaavgift. Om du inte har tid att jämföra olika långivare på egen hand bör du ta hjälp av någon. Det kommer du att vinna mycket på i längden. Det finns flera jämförelsesajter där du kan sortera ut de lån som är relevanta för dig och dina behov.

Säkerställ att du verkligen klarar av ett lån

Det kan tyckas självklart, men du måste verkligen säkerställa att du klarar av ett lån. De flesta långivare rekommenderar också att du undviker att ta ett lån som ska gå till konsumtion. Det inkluderar bland annat att handla nya kläder eller att boka in en resa. Anledningen är att det ofta får negativa konsekvenser i framtiden.

Om du lånar för att till exempel köpa en bostad har du däremot möjlighet att få tillbaka pengar i framtiden, det vill säga att din bostad stiger i värde. Sådana möjligheter har du inte om du lånar pengar för att bara konsumera.

Läs på ordentligt

När du blir beviljad ett lån skickar långivaren ut ett låneavtal. Det är viktigt att du verkligen läser igenom det innan du tackar ja. Om det är något i avtalet som du inte förstår bör du alltid dubbelkolla innan du signerar. Då får du inte obehagliga överraskningar längre fram. Ju mer välinformerad du är, desto bättre förutsättningar har du att allt går smidigt.

Räkna på din amorteringsplan

Ytterligare en sak som du måste tänka över när du ska ta ett lån är din amorteringsplan. Om det är ett större lån måste du ta höjd för att räntan kan gå upp under åren. Då måste du säkerställa att du fortfarande har råd att betala dina räkningar. Ett lån innebär att du plötsligt har en extra utgift varje månad, så du får alltså vara beredd på att skära ner på annat. Ett bostadslån är ett bra exempel på hur räntan kan gå upp och hur det i sin tur kan påverka privatekonomin negativt. Det har vi verkligen sett exempel på i dessa tuffa ekonomiska tider. Vid större lån är det bäst att ta hjälp av en ekonomisk rådgivare som kan förklara hur allt fungerar – då kommer det att kännas tryggare för dig.